Vintertur

PiggdekkStisykkelSykkelTurVinterAnnet
Vintersti med styre

Vintersti med styre

Det er nok dessverre et faktum at vinteren ikke er en sykkelperiode. Likevel er det jo faktisk mulig å komme seg ut på sykkelen med det rette utstyret. Nå tenker sikkert mange at dette er totalt uoverkommelig, men det er faktisk ikke så ille som mange skal ha det til. Det du trenger er i all hovedsak piggdekk. Det er absolutt å anbefale at man kjøper både foran og bak, men har man trangt budsjett holder det med et dekk foran. Det forutsetter at bakhjulet har godt mønster. Det å ha grep på forhjulet i svinger er et must, men baken på sykkelen kan føles ganske løs når man ikke har piggdekk bak. I tillegg så er ikke grepet nødvendigvis bra. Derfor anbefaler jeg selvfølgelig to piggdekk.

Bekledning er nå også et omdiskutert tema, men stort sett kommer du langt med turtøy beregnet for den kulden du skal ut i. I tillegg bør du tenke på ansikt, noe varmende under hjelmen, ekstra gode hansker og skotøy. Sommerskoene for klikkpedaler er nok ikke det lureste. Disse har omtrent direkte kontakt mellom fot og metall og blir derfor fort kalde. Du kan polstre deg med to par tynne sokker og slenge over et skotrekk. Har du tilfeldigvis pedaler som du kan stå med vanlige sko på, kan et sett med lette fjellstøvler være vel så bra. I ansiktet bør du ha noe som dekker til kinn og ører. En muff er fantastisk. Den kan du også lure under hjelmen. Hender er noe av det som blir kaldt når man sykler. Dette er fordi sykkelen vibrerer såvidt mye at blodet ikke får renne fritt igjennom fingrene. Et sett med gode tjukke hansker kan derfor løse mye av problemene. Det blir somregel et kompromiss mellom tjukkelse og betjening av bremser og gir. Selv har jeg et sett med gamle slalomhansker. De fungerer utmerket.

Vintersti

Vintersti

Så er det bare å slenge seg ut på grusveier og stier. I Trøndelag har vinteren slått til for fullt, men jeg synes det går greit å sykle grusveier opp og satse på gjensnødde stier på vei ned. Det er tungt å sykle i snø og det er utfordrende både for balanse og ikke minst det å porsjonere krefter på pedalene. Er man litt for røff så glipper dekket, er man litt for lett så stopper man. God trening før våren slår til.

Det med grep er jo også en viktig detalj. Det er ikke sånn at piggdekk løser alle problemer. De gir bedre grep, men på langt nær det grepet man har på sommerstid. Et piggdekk gjør omtrent samme nytten på is som om man hadde strødd varm sand på is og syklet med vanlig dekk. Det går bra helt til man er litt for høy på pæra. Da går det “åt skogen” ganske fort.

Så om du ikke har bestemt deg enda, så få deg et par med piggdekk og kom deg avgårde. Det er like fint i marka på vinterstid.

God tur!