Mer enn bare en sekk

DrikkesekkSekkOppbevaring

Jeg har tidligere skrevet om det å ha med seg en god sekk på tur. Det har vist seg at sekkene jeg har hatt inne til testing har vært riktig så interessante for mange og innleggene har vært blant de mest leste i 2018. Det er forståelig siden det ikke er så mange tester av sekker spesielt egnet for sti- og fjellsykling.

Da jeg var på messe i München var en av hovedmålene å se etter nye sekker og produsenter av sekker og utvalget er formidabelt. Forhåpentligvis kommer en del av disse produktene til Norge til sommeren og et par av disse igjen kommer på testbenken til Sykkelhjulet.

I 2019 skal testen foregå på samme primisser som tidligere. Det er jo slik at utstyr byttes ut når det blir slitt eller man har lyst på en oppgradering. Det samme gjelder det utstyret jeg har med meg på tur i fjellene. Derfor har jeg endret litt på utstyrslisten siden 2018, men det er fremdeles viktige parametre som skal igjennom testene.

Passform og ventilasjon

En sekk skal sitte godt på ryggen. En sekk for løping behøver ikke være egnet for sykkelen. Ventilasjonen må være god for man har relativt høyt intensitetsnivå over lengre tid, noe som gjør at man produserer mye varme og kondens.

Passform på sekk
Passform på sekk

Rominndeling

På tur er det viktig å holde orden. Det å kunne separere skittent og rent er veldig viktig. Det å kunne holde maten borte fra søpla er vesentlig. Så sekken må være utrustet med nok rom, men samtidig ikke ha for mange av dem slik at plassen blir vanskelig å utnytte. I tillegg må det være greit å komme til hvis du eksempelvis skal ha en energibar eller lignende.

Tidligere har jeg pakket en del utstyr med meg og denne lista er nå fikset noe på og i tillegg delt i tre. Den første lista for de lokale turene. Den andre lista som et tillegg til den første når man skal på litt lengre dagsturer og den tredje lista som et tillegg til de to første når man skal på turer over flere dager

 • Lokale turer
  • 1 x slange: Det er greit å ha en slange for kjapp fiksing av sykkel
  • Lappesaker: Greit å ha om jeg har benyttet slangen
  • Dekkspaker: Uten disse får jeg ikke dekket av
  • Pumpe: Kjekt å ha for å få luft inn i dekket igjen
  • Girøre: Det svakeste leddet ved bakgiret. Ryker dette så må man ha et nytt et med seg
  • Girwire: Alltid kjedelig å måtte sykle i tyngste giret helt hjem
  • Multiverktøy: Fra småjusteringer til større reparasjoner trengs det verktøy.
  • Vann: Superviktig på tur
  • Førstehjelpsutstyr: Har du vært utsatt for uhell uten førstehjelpsutstyr en gang, så gjør du det aldri igjen.
  • Kamera: For dokumentering
 • Lengre dagsturer
  • 1 x slange: På lange turer er det greit med en ekstra.
  • Vindjakke / Regnjakke: Plutselig kan uværet komme over en
  • Mat / godteri: Det er godt med litt mat på turen
  • Leathermann: Kniv og litt annet utstyr er greit å ha i tillegg til multiverktøyet på lange turer.
 • Turer over flere dager
  • Sovepose:
  • Telt:
  • Primus/vannvarmer:
  • Ekstra skift:
  • Hygieneartikler:

Drikkesystem

På sykkelen er man ofte i god fart og da gjelder det å kunne utnytte øyeblikkene og ta en slurk vann mens triller. Det å ha et drikkesystem på sekken anser jeg som en vesentlig fordel.

Ytre festemuligheter

Det å kunne henge fra seg hjelmen på sekken når man skal gå opp en lang bakke, eller å kunne feste teltet på lengre turer. I det hele så bør utsiden av sekken gi gode muligheter for festing av diverse ting, men samtidig være såvidt ren at den ikke henger seg opp i alt.

Holdbarhet og vanntetthet

En sekk skal holde godt. Det må være brukt materialer som tåler en del og som frastøter seg vann på en god måte. Hvis ikke sekken er vannavstøtende så bør det være med et godt regntrekk.

Design, synlighet og vekt

Et fornuftig og brukbart design er veldig subjektivt, men her er det viktig å ha gode løsninger for en som skal bruke sekken. Det at sekken i tillegg er godt synlig i miljøet den skal være er viktig. Skulle man forulykke så kan en orange sekk med reflekser være det som gjør at du blir funnet et døgn tidligere av letemannskapene. Et annet aspekt av designet er at det faktisk vekta. Det er ikke slik at grammene teller, men når det er snakk om flere hundre gram så kan det faktisk ha litt å si.

Et utvalg sekker fra Fjellpulken
Et utvalg sekker fra Fjellpulken

Oppsummering og pris

Det siste er prisen. Her er det viktig å være konkurransedyktige. Under testen så har testeren gjort seg opp en mening med sekken. Denne meningen er ganske så subjektiv, men her er det mulig å sette ord disse synspunktene og publisere dem.

Dette er utgangspunktet for testene som skal gjøres i 2019. Det er bare å glede seg!