Hjelm er det viktigste utstyret du skaffer deg når du har kjøpt deg sykkel. Det du kanskje ikke tenker på, er at det er mye teknologi som går inn i en hjelm. Jeg har kjøpt en Bell Super Air R Spherical som erstatning for de hjelmene jeg har brukt frem til nå. Det er ikke sånn at man nødvendigvis bør bytte hjelm en gang pr år, men å beholde en hjelm i 10 år er nok ikke optimalt. I tillegg må du bytte hjelm hvis du tryner.
Dette er en produkttest, men det er et produkt jeg har kjøpt selv og derfor er artikkelen uavhengig av produsent, importør og selger.
Denne hjelmen har teknologien Spherical. Det vil si at den har MIPS-teknologi, god justeringsmulighet og god ventilasjon. Det at den har MIPS-teknologi ser jeg på som et viktig moment. Det er ikke nødvendigvis slik at MIPS er eneste løsningen på beskyttelse mot kollisjoner, men MIPS har blitt et kvalitetsstempel.
I tillegg til Spherical, har hjelmen CPSC Bicycle Helmets og CE EN1078. EN1078 er krav for CE-merking, men dekker i skrivende stund ikke sammenstøt som gir roterende utfall. Derfor er teknologier som MIPS viktig.
Selve hjelmen skal veie 410 gram uten hakebeskytter i medium størrelse. Hakebeskytteren legger til 230 gram. Og som jeg nå avslører så er det da en avtagbar hakebeskytter. Jeg har prøvd en lignende hjelm før. Denne var riktig så god, men den gangen var det to ulemper med hjelmen. Den var varm og vanskelig å feste hakebeskytter på.
Hjelmen kommer godt innpakket i en sort eske. I esken finner du en fin tøypose, hvor hjelm og tilbehør er lagt pent oppi. Posen er grei å ha når man skal ta med seg hjelmen rundt, men det spørs hvor mange ganger den kommer til å bli brukt. I tillegg til hjelmen, følger det med en bruksanvisning, et sett med tykkere padding til hakebeskytter, et klistremerke og en festebrakett til action-kamera. Dessverre så er denne festebraketten til en av ventilene på toppen av hjelmen og ikke til å feste foran på hakebeskytteren.
Selve hjelmen er solid og god, men fremstår fremdeles som lett. Denne hjelmen består av to, mer eller mindre separate, lag. Lagene er forbundet sammen med et opphengssystem. Det er dette som utgjør selve MIPS-teknologien.
MIPS betyr Multi-directional Impact Protection System, eller oversatt til norsk; Beskyttelsessystem for sammenstøt i flere retninger. Hjelmstandarder har i skrivende stund ikke inkludert dette som en del av standarden. Men andre ord så må man kun dokumentere enaksede sammenstøt når man skal lage en hjelm etter standarder i dag. I den virkelige verden så ser det litt annerledes ut. Når sykkelen er i fart og man av en eller annen grunn faller av, så vil kroppen fremdeles være i fart. Hodet vil ikke treffe bakken 100% vinkelrett og dermed så er det ikke bare krefter i en retning. På grunn av hodet utforming og rotasjonspunktene i halsen vår, så blir det også overført en rotasjon til hodet. MIPS-teknologien skal forhindre at slike sammenstøt blir for voldsomme. Selvfølgelig så finnes det andre teknologier på markedet som skal gjøre det samme, men MIPS er et svar på å forhindre skader som følge av rotasjon.
Hjelmen er rimelig enkel å sette på hodet. En stilleskrue på bakhodet sørger for omkretsen og stroppen under haken kan enkelt justeres. Det som er verdt å merke seg, er at det er svært vanskelig å få hjelmen på med hakebeskytteren. Dette er nok i utgangspunktet ikke meningen heller. Jeg opplever at mange hjelmer har utfordringer med briller. Spesielt de hjelmene som har hakebeskyttere, klemmer på stanga som går bak øret og sørger for ubehag over tid. Bevegelse i hjelmen på ulendt veg kan også sørge for optisk ubehag. Denne hjelmen presser ikke på brillene hverken med eller uten hakebeskytter, så den virker umiddelbart til å være et godt alternativ for brillebrukere.
Slikt utstyr må jo testes. Jeg tok på meg hjelmen og dro avsted. Som vanlig hjelm sitter den veldig bra på hodet. Ingen steder klemmer eller føles trange. Dette kan jo være individuelt, men jeg opplever hjelmen som veldig godt utformet.
Når intensiteten øker, i eksempelvis oppoverbakke, så kommer ventilasjonen godt med. Det er mange hull luften kan komme seg inn i. Hjelmen jeg erstatter er nok hakket mindre ventilert.
Vel oppe på toppen, så er det frem med hakebeskytteren. Forrige gang jeg brukte slike, så traff jeg aldri festepunktene. Det er faktisk utrolig vanskelig om ikke hjelmen er formet riktig for deg. Heldigvis er Bell på min side og det er lett å få satt på fronten.
Terningen havner på en sekser denne gangen. Jeg har laget en kort oppsummering av hjelmen på denne videoen.