Fenix BC21R V3.0

BC21R V3.0FenixLyktProdukttesterReklameLysProdukttesterTerningkast 6

Fenix BC21R er det siste tilskuddet fra Fenix. Den kan sees på som lillebror til BC26R som ble testet tidligere i vinter.

Importøren Teno Astro har for ordens skyld sendt produktet til denne testen.

Teknisk informasjon

BeskrivelseLavMediumHøyTurboBlink
Lysmengde50 lm150 lm400 lm1200 lm400 lm
Lysintensitet206 cd602 cd1621 cd5082 cd
Distanse28m49m80m142m
Varighet33t11t6.5t2.2t

BC21R er IP68-klassifisert. Det vil si at den er støvtett og tåler varig utsettelse for vann. Dermed kan du fint bruke denne lykta på de de grisete turene i marka og skylle av lyse i springen når du kommer hjem.

Lumen og Candela

I SI-systemet har vi finner vi en benevnelse for lysmengde og en for lysintensitet. Lumen beskriver hvor mye lys som flommer ut av en lyskilde. Mengden lys er ikke retningsbestemt så selv om lumen-tallet er høyt kan lyset kastes i alle retninger. Et typisk eksempel er en god gammeldags lyspære.

Candela beskriver hvor intenst lyset er i en retning. Et typisk eksempel er et spotlys. Hvis ei vanlig lyspære og et spotlys hadde hatt like mange candela ville antall lumen være mange ganger større på den vanlige lyspæren.

Førsteinntrykk

BC21R V3.0 på testbenken

Akkurat som BC26R, kommer BC21R er en enkel plastpakke. Det følger med et styrefeste, en ekstra pakning, lykta og et batteri. Batteriet er av størrelsen 18650 på hele 2600mAh. Denne cellen brukes i flere av produktene til Fenix.

Vekta viser 157g med batteriet installert. Nok en gang så viser Fenix at de har kontroll på produksjonsprosessen sin. BC21R føyer seg i rekka av de andre lysene fra Fenix. Byggekvaliteten er upåklagelig og kjennes svært solid.

Lykta er utstyrt med en Luminus SST40 LED. Spesifikasjonen på denne LED-en er oppgitt til typisk 6500K, men ved noe lavere spenning kan den komme ned i de oppgitte 6000K fra produsenten.

Første tur

Det har ikke vært vær eller føre for sykling i Trøndelag den siste tiden, men jeg fikk anledning til å stikke ut en tur for litt lykteprøving i februar. Førsteinntrykket er at BC21R lett konkurrerer med de større versjonene fra Fenix. Det er for eksempel fristende å sammenligne lykta med BC26R som jeg testet sent i 2022. BC21R er noen gram lettere og noen kroner billigere. Du mister noen lumen på de tre øverste innstillingene og reduserer brukstiden med rundt 40%, men hva betyr det i praksis? Jeg tok med meg lykta til et nytt testområde denne gangen. Mitt gamle testområde har blitt jevnet med jorden i forbindelse med utbygging av et byggefelt.

Bildene er tatt med samme innstillinger på kameraet for å kunne gjengi forskjellen på lysstyrkene. Det er også samme innstilling som på tidligere tester, men fordi området er byttet ut kan det gi feil inntrykk å sammenligne de forrige testene med denne.

Lyset oppleves som akseptabelt i lav modus. Det går fint å sykle i gangfart i dette lyset. Skal du over på litt høyere tempo så dukker behovet for å få litt mer lys opp ganske fort. Å bruke lyset på medium og høy er absolutt tilstrekkelig. Turbo-modusen kommer til nytte når det blir behov for å se ekstra godt inni skogen.

BC26R og BC21R V3.0 er to svært like lykter

Faktisk så opplever jeg BC21R og BC26R som to likeverdige lykter. Vektforskjellen er minimal og lysstyrken oppleves som veldig lik. Lyskjeglen dimmes ut fortere på BC21R, så den rekker ikke så langt. På øde landeveg så ville jeg nok foretrukket de ekstra meterne som BC26R gir. På medium styrke er BC21R oppgitt til 11 timer. Og på høy styrke skal den holde i 6.5 timer. Dette er mer enn godt nok på de lange turene i marka.

Når det gjelder selve lyset så er reflektoren på denne lykta i samme design som en del av de andre lysene til Fenix. Lyset fordeles godt utover og fargen i lyset har en god og varm/gul farge.

Lykta fungerer også veldig fint som hjelmlys ved hjelp av hjelmfestet Fenix har. Det å ha et lys på hodet gjør at du lyser opp den veien du ser og ikke den veien styret peker. En kombinasjon av styrelys og hodelys er det også mange som foretrekker.

Oppsummering

Nok en gang så imponerer Fenix sine nye lykter. Spørsmålet du kanskje kommer til å stille deg selv, er om det er verdt å gå for BC26R istedenfor BC21R. Veiledende pris på dem er henholdsvis 1250kr og 1075kr. De veier omtrent like mye, men BC26R har noe kraftigere lys og en del lengre batteritid.

Hvis du har planer om å ha et lys på styret og ett på hjelmen, så bør du vurdere å se på den totale pakken av lys. Fenix har ei lykt som heter BC30 V2.0. Denne drives av to 18650 batterier. Har du planer om et par med lys, så kan BC30 V2.0 og BC21R V3.0 være en kjempegod kombinasjon for deg. Da har du to lys som bruker samme batteritype og du kan ta med deg et par med reservebatterier på tur og ha lys i evigheter. Uansett om du vil ha et enslig lys eller en kombinasjon med et av de andre lysene til Fenix, så er BC21R V3.0 et fantastisk godt lys. Jeg gav storebroren BC26R terningkast 6 og kan ikke annet enn å trille terningkast 6 på dette lyset heller. Det har fantastisk god byggekvalitet, godt lys, god batteritid, utbyttbare standard størrelse batterier og tilstrekkelig med tilbehør for å kunne feste på de fleste sykler. Ganske enkelt en komplett og god lyspakke.