Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

KlærMatFjell- & Sti-vett

Fjellvettreglene ble innført etter en rekke ulykker og dødsfall i påsken 1950. Sammen med Røde Kors lanserte Den Norske Turistforening Fjellvettreglene, eller Fjellreglene som det den gang het. Mye har skjedd siden 1950 og i 2016 ble de nye fjellvettreglene innført.

I dette innlegget skal vi se på fjellvettregel nr 4 som består av totalt 3 punkter.

Kle deg etter vær og forhold. Husk at været skifter raskt i fjellet.

I fjellet skal man være ekstra varsom, men det gjelder også i lavlandet. Det å sørge for at bekledningen er rett handler nødvendigvis ikke at man skal kle på seg mer enn man tenker er nødvendig. Skal du yte over tid vil kroppen gi fra seg en del varme og denne varmen vil redusere behovet for klær mens man er i bevegelse. I slike tilfeller er det smart å velge tøy som transporterer bort fuktighet og som holder deg tørrest mulig ved eventuelle stopp.

Personlig sverger jeg til ull da dette er det plagget som klarer å holde på varmen selv om det blir fuktig. I disse dager klarer man også å lage ullplagg som er så tynne at de kan brukes selv om sommeren.

Ta med både ekstra klær, og det utstyret som turen og terrenget krever.

Har man kledd seg slik at man ikke blir for varm når man sykler i fjellet, så kan det fort bli kaldt når man stopper for å ta seg en matbit. Da er det viktig å ha med seg en jakke og kanskje ei bukse slik at man kan holde varmen når man tar seg en pust i bakken.

I tillegg så er det smart å ha med seg utstyr som gjør at man kan fullføre turen på en god måte. Det kan være lappesaker og diverse andre ting som kan gå i stykker på en sykkel når man er ute i naturen.

Ekstra mat og drikke kan hjelpe både deg og andre, dersom du bruker lenger tid enn planlagt eller må vente på hjelp.

Jo lengre man skal være borte jo viktigere er det å tenke på hva man har med seg. Det blir en avveining mellom vekten man tar med seg og antall timer/dager man skal være borte. Skal du for eksempel innom et par hytter på veien hvor du vet du kan få etterfylt proviant så kan du begrense hva du har med deg.

Det handler nok en gang om å være forberedt på at noe kan skje. Hvis du er uheldig og vrikker en ankel slik at turen tilbake til bilen blir ekstra lang, så er det godt å ha med seg vann og kaffepulver til litt ekstra kaffe. Eller kanskje en ekstra suppepose slik at du kan få i deg litt varm mat.

En ting er at du må ta vare på deg selv, men møter du andre som kanskje ikke har vært like godt forberedt som deg så har du muligheten til å hjelpe.