Sykkelordboka – Setet

SeteSetepinneOppbygning

Hev- og senkpinne

Flott detalj rundt setepinnen
Flott detalj rundt setepinnen

Engelsk: Dropper seat post

Mange syklister har behov for å justere setet underveis på turen eller rittet. Dette går selvfølgelig an å få til ved hjelp av et hurtigfeste på en helt vanlig setepinne, men etter hvert som man oppdager hvor praktisk det er å justere setet opp og ned blir behovet for en hev- og senkpinne større. Dette er ganske enkelt et stempel som betjenes enten fra selve setet eller fra en fjernkontroll på styret. Stempelet bygges inn i selve setepinnen

Sete

Sykkelsete
Sykkelsete

Engelsk: Saddle

Dette er den delen som syklisten sitter på. Det engelske ordet er det samme som man bruker om salen til en hest. På norsk er vi ikke helt konsekvente med å benytte ord forbundet med hesten. Vi sier eksempelvis sete og ikke sal. Vi sier sykkelritt, men kaller personen for syklist.

Seteklemme

Engelsk: Seatpost clamp

For å holde setepinnen fast i ramma benyttes ei seteklemme. Det er ganske enkelt en sammentrekningsfunksjon som tvinger diameteren mindre på ramma.

Setepinne

Engelsk: Seat post

Setepinnen stikkes ned i seterøret på ramma. På toppen festes setet.

Glideskinner

Engelsk: Rails

Det finnes ikke noe godt ord for dette på norsk. Det nærmeste vi kommer er glideskinner. Under setet ligger det to skinner kalt rails på engelsk. Disse skinnene gjør det mulig å justere setet frem og tilbake.