Det må være MIPS, eller?

CPSCEN1078HjelmMIPSBekledning og beskyttelse

MIPS er et selskap som utvikler en teknologi brukt i et stort utvalg av hjelmer på markedet i dag. I Norge har MIPS fått et skikkelig fotfeste. Stort sett så er ikke hjelmen god nok med mindre den har MIPS-stempelet, men er dette tilfellet?

På samme måte som vi automatisk aksepterer Gore-tex som vanntett, har MIPS blitt en standard for trygg hjelm. Nå finnes det mange andre tegn på at ting er vanntett. Det samme gjelder faktisk med hjelmer.

MIPS er en teknologi som skal absorbere de kreftene som inntreffer ved en kræsj. Lineær bevegelse er veldig vanlig under en kollisjon og de fleste hjelmer beskytter godt mot dette. I tillegg til den lineære bevegelsen så er det roterende bevegelse. Tenk deg hvis du har fart på sykkelen og faller. Når hodet treffer mot bakken vil det være null avstand fra der hodet treffer bakken og bakken, men fra halsen og ned til bakken er det avstand. Det som skjer da er at hodet begynner å rotere på grunn av at kroppen er i fart og bakken står stille. MIPS legger stor vekt på å ta opp disse kreftene i hjelmen slik at du unngår alvorlige skader i forbindelse med denne rotasjonen.

Hjelm med MIPS

Det finnes en rekke standarder på markedet. Eksempelvis har man EN 1078, CPSC og en rekke flere standarder som skal gi forbruker en visshet om at hjelmen er trygg å bruke. Disse standardene beskriver krav til testprosedyrer, utforming av hjelmer, utforming av innfesting og flere sentrale funksjoner og egenskaper en hjelm må ha. Først når hjelmen har kommet igjennom disse testprosedyrene kan man merke den med standardens stempel.

Det som er verdt å merke seg er at få standarder dekker denne roterende bevegelsen i følge med en kollisjon. Derfor er det verdt å ta en titt på produsentens hjemmeside og se om de beskriver noe om dette i hjelmens teknologi. Flere og flere aktører gjør nettopp dette. Så hvis hjelmen er godkjent i følge en standard og i tillegg produsenten produserer hjelmen med tanke på å absorbere rotasjon så kan du være trygg på at hjelmen er et godt valg selv om det ikke står MIPS på den.