Osprey Raptor 14

DrikkesekkOspreyRaptor 14ReklameSekkOppbevaringProdukttester

Osprey Raptor 14 er noe større enn Viper 9. Navnet tilsier at det skal være 5 liter ekstra i denne sekken altså over 50% mer plass. Når du får Raptor 14 i hendene merker du at den er noe større fysisk, men ikke spesielt mye. Den har litt annen utforming og lommeplasseringen er litt annerledes.

Førsteinntrykket er at sekken virker solid og godt formet. Innpakningen er i form av en enkel plastikkpose og bare et par etiketter er festet til sekken for å fremheve dens egenskaper. Sekkens egne bånd er brukt til å surre den sammen, men ved hjelp av et par enkle grep er alle båndene løsnet og sekken er klar til bruk.

Det er viktig for meg at sykkelhjulet.no oppleves som en objektiv produkttester og derfor opplyser jeg om at Osprey Europa har sendt sekken i anledning denne testen.

Passform og ventilasjon

Osprey har ikke laget noen varianter av sekken, så man er avhengig av å få en sekk som passer ryggen. Forøvrig er ikke tilpassingsmulighetene noe begrenset. Her kan man justere lengder på alle seler og høydeplassering av brystbeltet. Ryggen og hoftebeltet har god ventilasjon. Osprey sin variant av lufttransport kalles Airscape og ser ut til å ha en løsning som vil fungere bra for varme syklister.

Rominndeling

Det første jeg oppdager er det lille verktøyikonet som er festet på undersiden av sekken. Ved hjelp av en enkel glidelås får man tilgang til et rom som kan inneholde det meste man trenger for nødreperasjon langs stien. Glidelåslommer inni gir plass til små deler man gjerne ikke vil miste og en holder gjør det mulig å holde på plass ei lita sykkelpumpe. Verktøyområdet er akkurat stort nok til å få på plass alt man trenger av verktøy. Her fikk jeg plassert wire, girøre, setdepinnestopper, multiverktøy, sykkelpumpe, lappesaker og dekkspaker.

Oppover mot toppen av sekken kommer man over det ytre rommet, men glidelåsen til dette rommet er på siden. Det er et noe merkelig valg, men når man legger sekken fra seg er det grei tilgang. Det som gjør det hele hakket mer komplisert er at lommene inni dette ytre rommet har innlegg fra toppen slik at ikke ting beveger på seg når man sykler. Tilgang til rommene blir derfor noe knotete.

Videre oppover sekken er det et mellomrom som skal sørge for oppbevaring av eksempelvis en hjelm. Jeg synes rommet var utmerket til svette eller våte klær. Jeg fikk plass til regnjakken min her på en god måte. Øverst på sekken finner man en mobillomme. Denne er enda større enn det rommet som står på Viper-sekken og her går til og med de store mobilen inn. Min iPhone X gikk fint oppi og det med god margin.

Selve hovedrommet har et større nett innvendig og to små lommer ved siden av dette igjen. Nettet er perfekt for oppdeling av innvendig rom og de to små lommene kan fungere til eksempelvis en større demperpumpe. Når alt jeg pleier å ha med meg blir stuet oppi er det trangt, men det går bra.

Drikkesystem

Osprey har valgt standarden her, men en liten detalj skiller dem fra resten av sekkene. For valget har landet på Hydrapak her også, men en eminent glidelås sørger for å åpne rommet der blæra ligger og samtidig løsner slangen fint fra den ene bæreselen. Dermed får man enkel tilgang og kan fylle blæra på tur.

Ytre festemuligheter

De ytre festemulighetene er begrenset til et område å legge en middels hjelm i. Dette rommet kan også brukes til annet skittent om nødvendig. I tillegg har Osprey en finurlig festeløsning for hjelmer oppå som gjør det mulig å få festet alle typer hjelmer så lenge de har ventilasjonshull. Det er festemuligheter for lys på sekken slik at man blir sett i mørket.

Det jeg savner er et par festemuligheter til eksempelvis leggbeskyttere og albuebeskyttere. Disse tar stor plass og du vil nødig ikke bruke plassen innvendig til disse når de har fått seg noen runder i myra.

Holdbarhet og vanntetthet

Sekken har ingen oppgitt vannsøyle så hvilken grad av vanntett den er vites ikke. Det følger ikke med regntrekk, men dette kan kjøpes utenom fra Osprey. For å ta vare på sekken skulle jeg ønske dette var med som standard.

Sekken er helt klart laget i en form for vannavstøende materiale og glidelåsene er av den kompakte typen, men ikke den vanntette som forhindrer vanninntrengning.

Sekken har ellers fornuftige sømmer og virker til å være solid konstruert. Stoffet som er valgt ligner på de typiske rift-stop materialene.

Design, synlighet og vekt

Osprey Raptor 14 skiller seg ikke ut fra mengden. Utgaven som er testet her er i blå, men du får den også i rød og svart. Den røde blir mer synlig i marka, mens de andre to er relativt beskjedne. Det er jo alltid en diskusjon om man ønsker å kamuflere seg og ikke være et forstyrrende element for andre turgåere på avstand, eller om man tenker sikkerhet og ønsker at andre skal se en godt. Uansett har Osprey alternativene til begge ønskene.

Osprey har produsert Raptor med reflekterende detaljer på det største panelet bak. Dermed er sekken godt synlig når den blir belyst av kjøretøy. Festet for lys er også så strategisk plassert at det blir enkelt å oppdage syklisten på god avstand.