#GledeMedSykkel
Sykkelhjulet.no

Magped Sport AL15

Av Christian Jensen9. september 2018

Reklame

Magnetisk Magped Pedal Deler Produkttester

MagPed AL15 på tur
MagPed AL15 på tur

De første turene

Pedalen har bare magnet på den ene siden, men det gjør at pedalen er litt tyngre på den siden slik at det teoretisk sett skal være å legge tåa mot toppen av pedalen og dytte foten fremover slik at pedalen følger med og magneten slår inn i plata under. Det er litt forskjell mellom teori og praksis, men etterhvert som man får litt trening i å treffe riktig så fester magnetene seg ganske bra.

For en som bare har syklet med flate pedaler så har denne pedalen akkurat samme følelsen. Den er stor, god og solid. Den gjør alt den skal og litt til. Det å ha en plattform under skoen som i tillegg sitter fast, er en veldig betryggende følelse. I oppoverbakkene merker man at de 150N (Newton), som pedalen skal holde igjen med, virker. De virker faktisk like bra som en vanlig klikkpedal.

Så kommer man til skogen og skal begynne med stiene. Og store flate pedaler har sine fordeler når man skal tråkke til for å komme opp alle de små bakkene. Så våkner selvtilliten og ideen om at man har klikkpedal og er godt festet, slår til. To tråkk og forhjulet løftes over ei stor rot som er i veien. Så lener man seg litt fremover og trekker bakenden med seg. Har du klikkpedaler så er dette en smal sak, men her gir Magped opp. For et rykk som dette, og en sykkel på 12 kilo som holder igjen, utgjør tydeligvis mer enn 2 x 150N. Og resultatet kan du sikkert tenke deg selv? Jeg nærmest hoppet over styret og landet som seg hør og bør i den våteste delen av stien. Dermed sank moralen litt og det skal innrømmes at skuffelsen var litt tilstedeværende.

En av Magped-pedalene
En av Magped-pedalene

Nå skal det sies at Magped har oppgitt hvor mye pedalene holder igjen og det er nok ikke noe feil med pedalene, heller undertegnedes tro til pedalene. Turen videre gikk relativt bra. Skoene holder seg godt på plass og når terrenget begynte å gå nedover så overbeviser de. Det er enkelte å holde skoene på pedalene og det føles tryggere i svingene, likevel klarer jeg ikke helt å stole på pedalene når sykkelen forlater bakken. Det blir et halvhjertet hopp med hender som holder fast i sykkelen som om det var vanlige flate pedaler påmontert.

Det å klikke inn i en pedal som holder deg mekanisk fastlåst kan virke en smule låsende for mange. Selv hadde jeg en periode i fjellet hvor jeg ikke turte å sykle innfestet på denne måten fordi terrenget ble litt for brutalt. I et par sesonger syklet jeg med flate pedaler og var fornøyd med dette. Når jeg skulle begynne å sykle litt mindre grov sykkel, byttet jeg tilbake til klikkpedaler igjen. Stiene har vært det samme hele tiden, så jeg tror nok at en del av dette sitter mentalt.

Her mener jeg MagPed Sport AL15 kommer som et fantastisk alternativ. Har du flate pedaler og er skeptisk til klikk, eller sykler du enduro/downhill og helst ikke vil ha klikk, da er dette en fantastisk løsning. Det er lite som skal til når du vil ta foten av pedalen, men den sitter samtidig så godt fast at du ikke har problemer med at føttene forskyver seg på pedalen eller rister av i litt rufsete underlag. Kommer du derimot fra klikkpedal så skal du vite om at det er en begrensning på denne pedalen. Den holder på ingen måte så godt fast som en klikkpedal og bakenden på sykkelen blir ikke med på hva som helst når du satser.