En sykkelfilm blir til (del 3)

GoProHeroMiracleVideo
Syklist i sola

Syklist i sola

Da var vi inne i siste del av filmproduksjonen og her skal jeg prøve skrive litt om hva jeg gjør i generelle trekk. Jeg har skrevet litt om det å produsere en scenebeskrivelse og benytte eksempelvis musikk som grunnlag for det man skal produsere. Så var jeg en tur ute i marka og filmet litt. Det neste prosjektet er nå å få sydd alle filmbitene sammen til noe som kan presenteres.

Filming og produsering har jeg tatt i flere omganger. Jeg fikk ikke filmet alt på en gang og ikke ble jeg helt ferdig med alle filmene jeg tenkte jeg skulle få filmet heller. Derfor ble det litt improvisering underveis.

Når jeg sitter med råmateriale for alle scenene jeg har bestemt meg for, pleier jeg å sortere råmateriellet i mapper basert på de scenene jeg har skrevet opp. Til selve videoredigeringen benytter jeg Final Cut Pro X. Det er et OSX-program og krever derfor at man har Mac. Har man ikke det så finnes det mange gode alternativer. Noen dyre og noen helt gratis. Jeg anbefaler å ikke legge for mye i det til å begynne med da det ikke alltid er like enkelt å få oversikt i de dyre programmene. Mange funksjoner og mye som må gjøres på egenhånd.

Når sorteringsjobben er gjort, begynner jeg å markere områder som er interessante i råmateriellet. Det er en møysommelig jobb, men det er ikke spesielt artig å se igjennom 3-4 minutter med klipp når man bare skal ha 10-15 sekunder fra klippet i filmen. Derfor gjør jeg all drittjobben først.

I selve redigeringsprosessen, så legger jeg inn musikken på bunnlinja først. Scenene jeg har lagt inn har med endringer i musikken å gjøre. Eventuelt så har teksten en betydning. Når jeg har scenene på plass og alle klippene på plass, begynner jeg å legge inn klipp fra starten av. Har jeg eksempelvis vært ute og filmen noen spesielle scener en dag, så klipper jeg dem ned og legger dem inn i filmen der de skal være. Så blir det musikk med sort film og noen klipp her og der. Til slutt sitter jeg igjen med en komplett film.

Det neste jeg gjør nå er å fikse på eventuelle farger og overganger. Har du ikke brukt flat bildeprofil, trenger du stort sett ikke gjøre noe med fargene. Overganger kan derimot være aktuelt. Jeg bruker veldig korte overganger og noen ganger dropper jeg dem. Det har litt med hvilken effekt du vil ha på filmen.

Så veldig kort oppsummert

  1. Du trenger ikke mye utstyr for å filme litt. Et GoPro kan eksempelvis være et fantastisk utgangspunkt. Jeg anbefaler å få med et billig stativ (gjerne et lite og lett). Det gjør mye for filmen
  2. Halve jobben ligger i finne inspirasjon. Med en gang du har spikret på plass de forskjellige scenene du har lyst på, er det bare å starte filmingen
  3. Kom deg ut og film det du har skrevet ned
  4. Sett de forskjellige scenene sammen til en passende film
  5. Jo flere filmer du lager, jo mer trening får du

Resultatet etter årets filming ser du under

https://youtu.be/vnxq3ah7zfs