Delorme InReach Explorer

DelormeDelorme InReachEkspedisjonSatelittNavigasjon

Mens mobilselskapene skryter seg selv opp i skyene om 4G og 95% dekning, så er det fremdeles et faktum at det på langt nær er 4G over alt og 5% av Norge fremdeles mangler dekning. Det er faktisk slik at mange av de mest besøkte turområdene i Norge ikke har dekning.

Jeg hentet ut dekningskartet over trekanten i Trollheimen fra både Telenor og Netcom den 25. august 2015. Ut fra det dekningskartene virker det til at de har plassert sendere i nærheten av bebyggelse og at Gjevilvasshytta og til nøds Jøldalshytta havner inn i området med dekning.Rett utenfor hyttedøra til Jøldalshytta og i retning Trollheimshytta forsvinner dekningen. Hvis du velger Svartådalen til Trollheimshytta og går videre til Gjevilvasshytta dagen etter, er du mest sannsynlig utenfor dekning i halvannet døgn.

I og for seg er ikke dekning et stort problem så lenge man holder seg på beina. For noen er det muligens litt stressende å ikke kunne legge ut en frisk status fra den nydelige Trollheimshytta eller skryte av å ha forsert Mellomfjella på under en time, men det gir rom for andre ting. Man kan for eksempel prate med turfølget eller nyte den fine naturen uten en enhet som fanger øyeblikkene og kjører livefeed til venner og kjente.

Utfordringen kommer den dagen du ikke holder deg på beina. Å halte fra Mellomfjella til Riarskaret og derfra ned til sivilisasjonen vil nok kreve sitt. Enda mer utfordrende blir det om været skifter eller ikke er helt topp når man starter. Da skulle man virkelig ønske seg dekning og det har man, om man har rett utstyr vel og merke. Det lages en rekke nødsendere og satelittpeilere. Jeg har en Delorme InReach Explorer. Den benytter seg av Iridium satelittnettverk istedenfor GSM. Det er ikke en normal telefon, men mer som en slags toveis personsøker.

På kommunikasjonssiden har Delorme InReach Explorer en tilkobling via satelittnettverket istedenfor GSM. Det vil si at så lenge du har nogenlunde fri sikt til himmelen, vil den ha dekning. Og det verden over. Iridium har nemlig 100% dekning verden over. Enheten benytter seg av et kortmeldingssystem som sender små datapakker til Delorme sine sentraler. Fra denne sentralen sender man meldingene ut til omverden etter hvilken type melding det er snakk om. Kommer det meldinger inn til Delorme fra omverden blir disse kanalisert til enheten.

Dette åpner for en rekke muligheter. Det aller viktigste er å ha en enhet man kan nå omverden med om noe skulle skje. Det er mulig å sende tekstmeldinger til venner og kjente via SMS og mail. Har man konfigurert enheten kan den også oppdatere Facebook og Twitter for deg, riktig nok uten bilder. Det aller viktigste er at den er koblet til GEOS International Emergency Response Coordination Center (IERCC). Disse kan videreformidle nødmeldinger til rette redningstjeneste. Dette er på ingen måte en telefon. Ting går treigt over satelitt. Som standard sjekker den for nye meldinger en gang pr 20 minutt. Dette kan justeres ned, men det advares mot bruk av batteri. Skal man kommunisere med venner og kjente tar det gjerne en halvtimes tid og utveksle noen ord. Likevel er det utrolig greit å kunne plukke enheten opp og sende “Hei, har kommet frem til hytta som avtalt. Flott, men tung tur i dag. Ha fin kveld. Sov godt. OOU Trollheimen”