Strøm utenfor allfarvei

BatteribankCanonEkspedisjonFenixGoProSolcellepanelPå turUtstyr
Lite batteri på Fenix

Lite batteri på Fenix

Telefonen ligger til lading i bilen. Kameraet er fulladet. GPS-en fikk et lite påfyll fra frokost og frem til bilen var pakket. Alt er toppet opp, men er det nok? For de fleste turer så er det nok det, men er det nok hvis du skal overnatte? Jeg sikret meg og pakket laderen i sekken. De har da sikkert 220V der vi skal. Vi har blitt såkalte wallhuggers hele gjengen.

Sykkellykta daua på vei ned Mellomfjella. En eller annen plass over Riarskaret fant telefonen ut at den skulle gjøre et tappert forsøk på å finne både 3G og 4G. Når man i bestefall finner 2G, så er nettopp det relativt fånyttes. Når man dukker nedover fjellsida og satelittelefon er det eneste som duger, da er batteritid på telefon relativt oppskrytt. Noen kilometer før hytta takket GPS-en for seg også. Så da var ulykka komplett. Eller, det vil si, kameraet hadde fremdeles godt med strøm igjen, men det var bekmørkt så hvem brydde seg vel om det.

I strømslukerparken min kan jeg skilte med en iPhone 6 plus, en Garmin Fenix GPS, et GoPro Hero 3, et LED-hode/styrelys og et Canon 7D kamera. Nå er det ikke sånn at alt dette går tomt på en gang, men det kan være en fordel å kunne lade hvertfall GPS og telefon. En bonus om GoPro og Canon kan lades i tillegg.

Løsningen ligger i å ha med seg en såkalt batteribank. Man kan jo alltids bruke 220V ladere og håpe på det beste, men i mitt tilfelle var det ikke så mye 220V tilgjengelig da hytta vi mellomlandet på har aggregat som slukkes til gitte tider. Jeg har sett meg ut et sett med batterier som skal være meg på tur. De holder rundt 45Wh og skal tåle det meste av det naturen har å by på. Det skal holde på mindre turer der det ikke er nødvendig med annet enn lading av telefon og GPS. I beste fall så kan GoProen få seg en liten topping siden den kan lades via USB.

I mitt tilfelle så er GPS-en på 3.3V, 500mA som gir 1,65Wh og telefonen er på 11.1Wh. Telefonen bør få seg en oppfriskning hver andre dag, muligens enda lengre om jeg skrur av alle finurligheter som 4G osv. GPS-en trenger seg en oppfriskning i løpet av dagen hvis man skal være i bevegelse store deler av den. Så forbruket på nødvendig utstyr er på ca 7Wh. En batteribank vil da holde i rundt 6 dager.

Som sagt så vil en tur i nærmiljøet være gjennomførbart, men hva med turer over flere uker? Sånn som for eksempel Grønlandsturen? I tillegg til batteribankene har jeg sett meg ut et solcellepanel. Det er kapabelt til å servere 12V og 5V (USB). Tenker å ta med meg et par konvertere, så får jeg servert batteribanker og speilrefleks med strøm fra solcellepanelet.

Jeg kommer selvfølgelig tilbake med mer info etter hvert som testingen begynner.