Sete

HolkerSeteSetepinneStyreSykkelOppbygning
Sykkelsete
Sykkelsete

I tillegg til styret og holkene, er setet en av de viktigste delene på en sykkel. Setet kan være så lett det bare vil, men hvis ikke det yter en viss form for komfort så kommer man ikke langt. Noen vil sikkert være uenige nå, men min påstand er at selv en førsteklasses padding (foring i sykkelbuksa) ikke klarer å gjøre opp for et hardt og vondt sete. Jeg sykler ikke med stort fjærdempet sete jeg heller, men styrer bevist unna de setene som er steinharde og lette. Uansett hvilket sete du ender opp med så er det viktig å prøve seg frem til noe som kan fungere over lengre perioder. Jeg har brukt over 10 timer på sykkel i fjellet i strekk. Jeg var ikke helt overbevist om at sykkelsetet mitt var så bra, men vi har blitt venner etter hvert.

Sykkelsetet i seg selv er produsert i skinn og/eller plast. Det er foret opp med en eller annen form for skum og under er det laget rails eller skinner som setepinnen festes i. Somregel gir dette rom for justering av setet frem og tilbake. Setepinnen gir rom for heving og senking av setet. Enkelte setepinner gjør det også mulig å tilte setet. Dette gir tre viktige frihetsgrader ved innstilling av sitteposisjon.